_77S9200.JPG

Отворен 8. Међународни сајам наоружања "Партнер"

27. 06. 2017


На Београдском сајму свечано је отворен 8. Међународни сајам наоружања "Партнер". Након пројекције филма о новитетима српске наменске индустрије, отварајући сајам председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је уверен како је "Партнер" важно место за представљање могућности српске одбрамбене индустрије, а да све већи број страних делегација и излагача говори о томе да та манифестација заиста постаје престижна.

- Лично верујем да Сајам може да се одржава и на годишњем нивоу, јер реч је о прилици за успостављање значајних пословних партнерстава и важних контаката за развој бизниса, али и за  развој и унапређење наше економије и економије других земаља, јер данас одбрамбена индустрија не служи само као помоћ одбрани земље већ и као начин и средство за унапређење економије и бољи животни стандард грађана, рекао је председник Вучић и подсетио да је Србија, препознајући те разлоге, у периоду од 2014. до 2016. године, у одбрамбену индустрију  инвестирала 126 милиона евра.

Он је истакао да је направљено више нових фабрика и погона, а да се оруђа и оружја непрестано унапређују. 

- Многи су ми се смејали када сам први пут показивао ракету "шумадија", а данас, када будемо отворили лансер за те ракете, људи ће се осмехивати од радости што смо ипак у релативно кратком року успели такав посао да направимо, рекао је председник Србије и додао да је држава одлучила да и у овој години уложи 49.9  милиона евра у фабрике наше наменске индустрије, мимо сопствених улагања фабрика.
 
Александар Вучић је истакао да ће важан искорак у будућности бити и измене закона, које је Министарство одбране већ припремило, а које ће омогућити у наредном периоду долазак иностраних компанија и учешће у нашој одбрамбеној индустрији у нивоу до 49 процената. 

- Бићемо у прилици да прихватимо страно знање и страну памет, али и страни капитал, јер Србија има традицију у производњи оружја и оруђа а та индустрија постаје један од главних мотора развоја српске привреде и значајно учествује у расту бруто домаћег производа. Јер, сви системи које сте видели, од вишецевног лансера ракета "шумадија", домета 285 километара, нове верзије самоходне хаубица "нора", а ради унапређења развијали смо и нови систем "александар", који ћете данас премијерно моћи да видите, баш као и модуларна пушка 6,5 мм, земаљска безпосадна платформа "милош" као и други системи. Сва та нова генерација наоружања доприноси већој одбрамбеној моћи Србије, али и напретку наше економије.

Председник је рекао да су носиоци тог развоја државне компаније, али да нису једини, и да је све већи број приватних компанија које раде велики посао у нашој земљи.
 
- С некима од њих учествујемо у развоју и продаји највећег дела ракета, које су, чини ми се, данас у целом свету веома тражене, а можемо да их развијемо само уз знање инжењера из приватних компанија и то радимо заједно са њима, чиме подстичемо развој и приватног и државног бизниса и планирамо најбоље могуће резултате.
 
Председник Вучић је најавио да ће, након Полиције, "лазар" и "нора" бити део наоружања и у Војсци Србије, али да нам је жеља и да та оруђа буду и део наоружања многих других пријатељских армија широм света. 

Он је изразио став да је за Србију од кључног значаја да у наредном периоду као земља утиче на развој научног подмлатка, оних људи који своју будућност виде у послу везаном за наменску индустрију, у којој посла увек има. 

Почели смо да запошљавамо нове људе и у Техничком ремонтном заводу, баш као што ћемо за 1948 војника повећати наше бројно стање, што говори о томе да и те како имамо простора и за нашу војску али и за инжењере свих струка који желе да своје знање унапређују и усавршавају, а ми да добијемо људе за будућност од којих очекујемо да својом памећу и знањем производе нове, и учествују у модернизацији постојећих оружја и оруђа.
 
- Чини ми се да се о достигнућима српског индустријског комплекса јавност уверила на успешно изведеној вежби "Челик", а већ данас, већ месец и по дана након те вежбе, били бисмо у стању да покажемо знатно више оружја и оруђа, рекао је председник Републике и свима пожелео успешну реализацију планираних активности, уз уверење да ћемо наредне године оборити све рекорде, кад је реч о присуству иностраних делегација, јер, додао је, у свету постоји све веће интересовање за наше знање и памет.

- Уверен сам да у нашој одбрамбеној индустрији лежи будућност и колико већ за два или три дана учествоваћу у отварању фабрике муниције у Узићима, којом сваки грађанин Србије може да се поноси, рекао је преседник Вучић. 

„Партнер“ – Међународни сајам наоружања и војне опреме, одржава се на Београдском сајму сваке друге године, крајем јуна. Покровитељ манифестације је Министарство одбране Републике Србије, а одржава се  у организацији Југоимпорт СДПР-а и Београдског сајма.

Циљ манифестације је представљање наоружања и војне опреме  – сложених артиљеријских и ракетних система, савременог стрељачког наоружања и муниције, борбених оклопних возила, електронске опреме, лаких авиона, нових радара, разних тренажера, заштитине балистичке опреме, борбених патролних чамаца и другог. 

Међународни сајам наоружања и војне опреме посећују бројне високе делегације из целог света, као и представници НАТО-а, Европске одбрамбене агенције, изасланици одбране и осталих међународних војно-безбедносних организација.
 
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

ПАРТНЕР 2019

PARTNER 2019

Важнији линкови

Пратите нас