Otvaranje_MO_2.jpg

Отворен Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2015”

23. 06. 2015

23.06.2015


Отворен Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2015”


Седми међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2015” отворен је данас на Београдском сајму под покровитељством Министарства одбране и „Југоимпорта СДПР”, а у организацији Београдског сајма.

Сајам је отворио министар одбране Братислав Гашић који је том приликом посебно поздравио представнике делегација из 20 земаља и излагаче из иностранства који су, препознајући важност Сајма, присуством допринели квалитету те манифестације, дајући јој међународни карактер.

Гашић је рекао да су у Министарству одбране поносни на чињеницу да „Партнер“ бележи континуирани раст по броју излагача и по величини изложбеног простора, као и по броју и рангу званичних делегација, што му даје позицију сличних манифестација у региону.

-Министарство одбране, које у име Владе Србије координира рад одбрамбене индустрије, улаже значајне напоре да повећа конкурентност српске одбрамбене индустрије ради задржавања постојећих позиција, а и приступа новим тржиштима – рекао је министар Гашић.

Он је подсетио да је у периоду између два сајма, на иницијативу Министарства одбране 2013. године потписан Административни аранжман са Европском одбрамбеном агенцијом чиме су се створили услови за активније укључење наших истраживачко-развојних и производних капацитета у одбрамбену индустрију ЕУ. Потписано је неколико билатералних споразума од којих посебно истиче Споразум о војнотехничкој сарадњи са Руском Федерацијом.

- Упућујем поруку да смо потпуно отворени за све форме сарадње у овој области – од школовања до развоја истраживача, преко заједничког наступа на тржиштима трећих земаља – поручио је министар одбране.

Он је, такође, нагласио да је Србија кроз Индивидуални акциони план партнерства наставила сарадњу са НАТО организацијом у области наоружања. Забележен је значајан напредак у имплементацији кодификационог система НВО, који данас користи више од 60 земаља света, чиме су створени услови да производи одбрамбене индустрије са кодном ознаком РС постану видљиви ширем кругу корисника.

- Српска одбрамбена индустрија поред традиције дуге 161 годину и значаја које има за оперативне способности Војске, има и шири друштвени значај, јер је била и биће један од важних генератора технолошког и економског развоја наше земље. Препознајући њен значај, Влада Републике Србије ће у наредном периоду пружати конкретну подршку у циљу развоја конкурентности одбрамбене индустрије и обезбеђења нових тржишта – рекао је министар Гашић.

О учешћу „Југоимпорта СДПР“ на сајму говорио је генерални директор Југослав Петковић, у име суорганизатора сајма „Партнер“. Он је рекао да се то предузеће у протеклом периоду трансформисало од трговца НВО ка највећем произвођачу НВО у овом делу Европе. Нагласио је да је „Југоимпорт“ окончао четврту фазу опремања њихове фабрике сложених борбених система, тако да ће Србија од јула први пут у својој историји почети производњу артиљеријских цеви свих калибара.

Допремањем њихових производних капацитета у Ваљево поново се успоставља производња невођених ракета и артиљеријских пројектила великог калибра. Он је присутне са задовољством обавестио да је почела изградња њихове фабрике стрељачке муниције у Узићима код Пожеге и да се почетак производње очекује у задњем кварталу следеће године.

Петковић је рекао да је на овом сајму „Југоимпорт“ на свом штанду премијерно промовисао четири своја производа – авион „сова“ четворосед, борбени патролни чамац задње генерације, преносни радар домета 15 км са солид стејт технологијом, невођењу ракету ваздух -земља М50, калибра 128 милиметара, велике разорне моћи.

Истакао је да су капацитети фабрика српске одбрамбене индустрије попуњени до краја године и да ће добит „Југоимпорта“ ове године бити међу највећима у историји компаније.

Министар Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума и иностраним војним представницима, потом су обишли сајамске штандове и упознали се са научно-техничким и ремонтним капацитетима Министарства одбране Републике Србије, те достигнућима у производњи и услугама на штандовима излагача домаће и иностране војне индустрије.

Отварању сајма присуствао је министар одбране Ирака, а током дана сајам су обишли министар одбрамбене индустрије Пакистана, заменик директора федералне службе за војнотехничку сарадњу из Руске Федерације, директор Дирекције за војну производњу Алжира и директор Управе за набавку из Уједињених Арапских Емирата.

На сајму учествују научноистраживачке, развојне, ремонтне и пратеће институције Министарства одбране Републике Србије, произвођачи наоружања и војне опреме из Србије и иностранства, трговинска и заступничка предузећа. Овогодишњи сајам окупио је рекордни број излагача – 116, од тога је 92 домаћа и 24 инострана. Они ће бити представљени у халама 1 и 4 и на отвореном простору Београдског сајма.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

ПАРТНЕР 2017

partner 2017

Важнији линкови

Пратите нас