BAN_9865.JPG

Промотивни састанак поводом 7. међународног сајма "Партнер 2015"

30. 03. 2015

30.03.2015


Промотивни састанак
поводом 7. међународног сајма "Партнер 2015"


На Београдском сајму одржан је промотивни састанак којим је најављено одржавање 7. међународног сајма наоружања и војне опреме – „Партнер 2015”, који ће бити одржан од 23. до 26. јуна. И ове године генерални покровитељ те манифестације је Министарство одбране, суорганизатор „Југоимпорт-СДПР”, а извршни организатор Београдски сајам.

О предстојећем „Партнеру 2015” говорили су генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, заступник помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, Александар Лијаковић, директор Дирекције за комерцијалне послове „Југоимпорта-СДПР” и Мирјана Лукић, саветник генералног директора Београдског сајма. Скупу су присуствовали представници установа Министарства одбране и Војске Србије, произвођачи наоружања и војне опреме и представници медија. 

Присутне је, у име генералног покровитеља те манифестације, поздравио генерал Зрнић. Он је рекао да је током деценије успешног постојања „Партнер” стекао значајну улогу у регионалним оквирима, међу сличним манифестацијама на којима се представљају производи и технологије намењене потребама одбране. 

- Посебан значај овој манифестацији даје представљање на једном месту истраживачких, развојних, опитних, производних и ремонтних капацитета Министарства одбране, заједно са фабрикама одбрамбене индустрије Србије и другим домаћим научним, истраживачким и производним институцијама, чији је заједнички задатак опремање Војске Србије и других чинилаца система одбране за извршење њихових мисија и задатака, у одговору на модерне изазове и претње по безбедност Србије. Осим тога, жеља нам је да на Сајму представимо нашим партнерима у региону и свету потенцијале  Србије за сарадњу у области одбрамбених технологија и за рад на заједничким пројектима истраживања, развоја и производње. У том смислу најављујем присуство на сајму „Партнер” први пут представника Европске одбрамбене агенције, са којом Министарство одбране има закључен административни аранжман – истакао је генерал Зрнић.

Генерал Зрнић је нагласио да учешће иностраних излагача на Сајму такође има приметан тренд раста, како по броју, тако и разноликости понуда, што указује на то да су и они препознали шири значај ове манифестације. Према његовим речима очекује се присуство више од 20 званичних делегација из партнерских и пријатељских земаља. 

-Учешће реномираних излагаче из иностранства нуди добру прилику нашим произвођачима НВО, првенствено из групације одбрамбене индустрије Србије да унапреде постојеће и успоставе нове облике сарадње од заједничког интереса – рекао је заступник помоћника министра одбране за материјалне ресурсе.

Говорећи о плановима „Југоимпорта-СДПР” и представљању наменске индустрије на „Партнеру 2015” Александар Лијаковић је најавио да ће се, за разлику од претходне манифестације, ове године вратити на стару праксу (која је установљена 2004. од оснивања Сајма) да „Југоимпорт” интегрише наступ предузећа одбрамбене индустрије Србије, те низа мањих предузећа, који су кооперанти у производњи сложених борбених система и других предузећа, која су мање или више усмерена према одбрани, као области делатности. 

Према његовим речима „Југоимпорт” ће на Партнеру 2015. показати четири нова борбена система, који су за сада изненађење. Поред тога, биће приказана и средства која годинама развијају, а која сваке године добијају неку нову карактеристику, квалитет. 

Пројект менаџер „Партнера” Мирјана Лукић је истакла да је Београдски сајам постао водећа манифестација ове врсте у региону. То је поткрепила и бројкама. Војна техника приказује се на 17.600 квадрата изложбеног простора у халама и 5.000 отвореног изложбеног простора, а претходна манифестација имала је 93 директна излагача и 6.000 регистрованих посетилаца. 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

ПАРТНЕР 2017

partner 2017

Важнији линкови

Пратите нас