24.08.2023

Најављен Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“Предстојећи 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ биће одржан од 25. до 28. септембра ове године, најављено је на данашњој конференцији за медије на Београдском сајму.

О сајму и о томе шта ће бити представљено говорили су начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране бригадни генерал Славко Ракић, помоћник директора Јавног предузећа „Југоимпорт-СДПР“ за комерцијалне послове Александар Лијаковић и координаторка пројекта из Београдског сајма Љиљана Шошкић.

Генерал Ракић поздравио је окупљене у име Министарства одбране и најављујући једну од највећих манифестација, када је реч о наоружању и војној опреми, истакао да више од две деценије тај сајам бележи стални узлазни тренд по броју излагача, приказаних средстава, пословних сарадника и посетилаца, као и по публицитету који добија у домаћим и иностраним медијима. Он је подсетио да је „ПАРТНЕР“ већ 22 године највећи и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у региону.

- Светске околности и усложњавање безбедносне ситуације у региону и свету, директно су утицале на динамичан развој нових борбених система за потребе Војске Србије, приоритетно, за подизање оперативних способности Војске Србије, који су истовремено препознати на инотржишту – нагласио је генерал Ракић, указујући на убрзан напредак од 2018. године по питању развоја средстава наоружања и војне опреме, од када је 188 средстава наоружања и војне опреме уведено у наоружање и војну опрему наше војске, од којих је само 52 „нулте“ серије.

Само од претходног сајма „ПАРТНЕР 2021“, додао је, Војнотехнички институт и домаћа одбрамбена индустрија Србије су развили 66 нових средстава, од којих 21 „нулте“ серије које су успешно произведене.

- Већи део ових средстава биће изложен на предстојећем сајму, тако да ћете моћи да видите новоразвијене артиљеријско-ракетне системе, системе ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплове, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопне системе, телекомуникационе системе и системе управљања ватром, возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета и широк дијапазон савременог наоружања и војне опреме, из домаће производње развијеног ранијих година – истакао је генерал Ракић.

Као резултат тог убрзаног и успешног развоја нове генерације наоружања и војне опреме између два сајма, како је нагласио, са домаћом индустријом су за потребе Војске Србије уговорени послови у вредности која превазилази вредности уговора потписаних у двадесетогодишњем периоду до 2015. године.

- Само у претходних месец дана, Министарство одбране је са домаћим фабрикама потписало уговоре за набавку наоружања у вредности од 6,2 милијарде динара, које ће у наредном периоду бити испоручено Војсци Србије. Осим тога, са јавним предузећем „Југоимпорт-СДПР“ домаћа индустрија потписала је још један уговор у вредности од 3,5 милијарде динара за потребе извоза. До почетка Сајма се очекује потписивање нових уговора у износу више од 4 милијарде динара, што је само део интензивираног процеса опремања Војске Србије наоружањем из домаће производње – рекао је начелник Управе за одбрамбене технологије.

Како је нагласио, шира јавност ће, такође, имати прилику да види и део савремених борбених система који су производ капиталног опремања Војске Србије сложеним системима из увоза.

- Сајам „ПАРТНЕР“ Министарство одбране посматра као веома значајну прилику и важан механизам за  презентовање нашој и светској јавности достигнућа у области истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме и одбрамбених технологија, као и потенцијала наше државе да се самостално брани. Осим компанија које припадају групацији Одбрамбена индустрија Србије, које уз јавно предузеће „Југоимпорт-СДПР“ представљају основу српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, на предстојећој сајамској манифестацији појавиће се и бројни други произвођачи наоружања и војне опреме из Републике Србије – нагласио је генерал Ракић.

Он је додао да у складу са међународним карактером манифестације, у склопу растуће међународне војно-техничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама попут Француске, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине и пријатељских земаља са Блиског и Средњег истока, Азије и Африке, очекује да се ове године на Сајму појави значајан број иностраних реномираних излагача и произвођача наоружања и војне опреме.   

Помоћник директора „Југоимпорт-СДПР“ Лијаковић истакао је да то предузеће наступа на Сајму у оквиру три своје пословне мисије, истакавши да од његовог оснивања, прва мисија подразумева интеграцију свих капацитета српске одбрамбене индустрије на светском тржишту.

- Овог пута, као и до сада, интегришемо две основне групације наших партнера. Једна је Одбрамбена индустрија Србије, а друга је групација наших коопераната у производњи сложених борбених система. Можемо да кажемо да ове године више од 50 одсто излагача наступа под окриљем „Југоимпорт-СДПР“ као интегратора и на то смо посебно поносни – рекао је Лијаковић.

Лијаковић је посебно нагласио значај друге мисије тог предузећа – производњу и развој сложених борбених система, а затим говорио и о трећој мисији – о опремању Војске Србије средствима из домаће производње и из увоза.

- „Југоимпорт-СДПР“ подржава Сајам, односно Министарство одбране, у позивању и акредитацији наступа произвођача из иностранства, како са запада, тако и из других земаља. Пракса на светским манифестацијама је да се ту углавном налазе предузећа која желе да наступе на конкретном тржишту и то је добра прилика да се све земље, које желе да буду наш дугорочни снабдевач у области неких борбених система, које ми у Србији не производимо, овде појаве и прикажу своје могућности – рекао је помоћник директора Лијаковић и додао да на овогодишњем Сајму наоружања и војне опреме „Српска банка“ наступа у оквиру „Југоимпорт-СДПР“, као једно од његових зависних предузећа додавши да је то банка наменски усмерена на сарадњу са предузећима из Одбрамбене индустрије Србије.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић истакла је да је велика част што се Међународни сајам наоружања и војне опреме одржава на Београдском сајму и нагласила да је реч о најзначајнијој манифестацији те врсте у Југоисточној Европи.

- Колико је значајна производња, толико је значајна и промоција српске одбрамбене индустрије, а она је на Сајму најкомплетнија. Ова манифестација је прилика да широј јавности буду представљени сви потенцијали српске одбрамбене индустрије, као и сви светски еминентни произвођачи наоружања и војне опреме – рекла је представница Београдског сајма и нагласила да је, од његовог оснивања, свако наредно издање сајма „ПАРТНЕР“ у свим аспектима било боље од претходног – и по броју и значају домаћих и страних излагача, величини изложбеног простора, технолошком нивоу експоната, посети међународних делегација и броју посетилаца.

Више од 120 домаћих и иностраних излагача, током четири сајамска дана, представиће свој производни програм, а биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти моћи да прикажу достигнућа и идеје и да размене искуства у области одбрамбене технологије.

Покровитељ манифестације „ПАРТНЕР 2023“ је Министарство одбране Републике Србије, с једне стране ради презентације научних, истраживачких, опитних, ремонтних и образовних могућности својих институција, а с друге стране ради потреба Војске Србије. Организатор је Београдски сајам, а суорганизатор је, као и претходних година „Југоимпорт-СДПР”.

Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР“ одржава се сваке друге године на Београдском сајму и прилика је за представљање произвођача наоружања и војне опреме, успостављање контаката и сарадње и ново позиционирање на тржишту Југоисточне Европе и света.
photoФОТО
videoВИДЕО
Обраћање бригадног генерала Ракића
Обраћање Александра Лијаковића
Обраћање Љиљане Шошкић
Конференција